25 januari 2022

Vergeet deze drie punten niet als je ontslag gaat nemen

3 min read

Heb jij niet langer plezier in het werk dat je doet? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk toe aan een nieuwe uitdaging. Een nieuwe baan waarbij je weer uitgedaagd wordt om nieuwe kennis en vaardigheden te leren om jezelf te blijven ontwikkelen. Voordat je dit kan gaan realiseren, is het belangrijk om jouw ontslag in te dienen bij je huidige werkgever. Om te voorkomen dat je dit op een verkeerde manier doet vertellen wij je in deze blog graag drie punten waar je op moet letten. Lees snel verder en dien binnenkort op een professionele manier jouw ontslag in. 

1. Controleer de opzegtermijn

Het is wettelijk bepaalt dat de opzegtermijn voor werknemers minimaal één maand is. Dit is noodzakelijk, omdat dit jouw werkgever voldoende tijd geeft om een vervanger in dienst te nemen. Toch kan de opzegtermijn in iedere branche verschillen. Om geen onverwachte verrassingen te krijgen, is het belangrijk om van tevoren in je arbeidsovereenkomst te bekijken wat jouw opzegtermijn is. Dit kan namelijk één, twee of zelfs drie maanden zijn. 

Houd er hierbij rekening mee dat opzeggen van een arbeidscontract altijd per hele kalendermaand gaat. Niet voor niets moet je jouw arbeidsovereenkomst aan het einde van de maand opzeggen. Heb je bijvoorbeeld op 10 november je ontslag ingediend? Dan zal je nog tot 31 december voor je huidige werkgever moeten werken. In sommige gevallen is het mogelijk om eerder te vertrekken. Hierbij kan je denken aan een ontslag met wederzijds goedvinden

2. Niet mogelijk om alle vakantiedagen op te nemen 

Heb jij inmiddels je ontslag ingediend en wil je direct al jouw opgebouwde vakantiedagen opnemen? Dan kan hiermee een situatie ontstaan waarbij je eigenlijk helemaal niet meer aan het werk hoeft tot de opzegtermijn is verstreken. Om te voorkomen dat een werknemer per direct wegvalt, gaan de meeste werkgevers hier helaas niet mee akkoord. Een werknemer mag in Nederland wettelijk gezien zelf bepalen wanneer en hoeveel vakantiedagen hij of zij opneemt, tenzij de werkgever hier bezwaar op kan maken met een gewichtige reden. Door jouw ontslag moet er op korte termijn een nieuwe werknemer gevonden worden, waardoor het niet geaccepteerd hoeft te worden dat jij per direct al je verlofdagen opneemt. Uiteraard kan je hierover wel afspraken maken met je werkgever om te zorgen dat jouw werkzaamheden worden overgedragen.

3 WW-risico bij snel ontslag

Het is belangrijk om te weten dat je geen recht hebt op een WW-uitkering wanneer je zelf besluit om ontslag te nemen. Er is immer geen sprake van een verwijtbaar ontslag. Wel kan je in aanmerking komen voor een transitievergoeding. Om te bepalen of jij hier recht op hebt, kan je het beste een arbeidsrechtjurist raadplegen. Toch komt het in de praktijk regelmatig voor dat een werknemer bij een nieuwe baan redelijk snel ontslag krijgt. Wanneer hier sprake van is, dan loop je een WW-risico en kan je het beste even aankloppen bij het UWV. Deze instantie kijkt dan zes maanden in het verleden om te bepalen of er een reëel vooruitzicht was op een baan met tenminste een half jaar werk. 

Ontslag zo snel mogelijk indienen

Door rekening te houden met bovenstaande drie punten is het mogelijk om goed voorbereidt jouw ontslag in te dienen bij jouw werkgever. Je weet nu wat er van je verwacht wordt en kan hier dan ook rekening mee houden. Bovendien weet je dat het altijd mogelijk is om met jouw werkgever in gesprek te gaan over jouw openstaande vakantiedagen. Wanneer je een makkelijke werkgever hebt, dan kan je erop rekenen dat je per direct weg kan. Maak jouw wensen bespreekbaar en voorkom hiermee een eventueel conflict met je werkgever!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *