2 december 2021

Hoe akoestische wandpanelen geluidsproblemen verhelpen

2 min read

Elke ruimte komt met zijn eigen geluidsakoestiek. Wanneer een bepaalde omgeving last heeft van overweldigende geluiden die als storend ervaren worden, dan kunnen geluidsabsorberende materialen ingezet worden die bijdragen aan het verbeteren van het geluidscomfort. In dit artikel bespreken we hoe akoestische wandpanelen kunnen helpen bij het creëren van een betere ruimtelijke geluidskwaliteit.

Het verminderen van echo

Echo is een veelvoorkomend probleem in grote ruimtes die beschikken over hoge plafond en harde oppervlakken, zoals kerken, lange hallen en sportzalen. Als dit probleem ook voorkomt in een thuisomgeving of op kantoor, dan is het belangrijk om de ruimtelijke omgeving beter af te stemmen met behulp van objecten die de geluidsgolven absorberen. Denk hierbij aan vloerkleden, meubels en gordijnen die bijdragen aan het verminderen van echo. Mocht de inrichting niet voldoende zijn om de klus te klaren, dan kan er er gekozen worden om akoestische wandpanelen te installeren aan de muren, de vloeren en het plafond.

Het verlagen van het volume

Wanneer we het hebben over het creëren van een goede ruimtelijke akoestiek, dan zullen vele mensen denken aan geluidsbeheersing aan de hand van het geluidsvolume. Hiervoor zijn akoestische wandpanelen uitermate geschikt, aangezien het volume verminderend wordt doordat panelen het geluid absorberen. Een akoestische wand is zowel verkrijgbaar als een effen paneel, maar kan ook voorzien worden met een visual naar keuze, om de ruimte een nieuwe uitstraling te geven.

Het verminderen van de nagalm

Nagalm werkt volgens hetzelfde principe als een echo; geluid wordt weerkaatst door de oppervlakken in een ruimte en versmelten met het originele geluid. Nagalm is echter subtieler dan een echo, waardoor je niet altijd kunt onderscheiden waar het galmgeluid begint. Een akoestisch adviseur kan  helpen bij het kiezen van de beste oplossing, om de nagalm te absorberen zodat de kamer akoestisch comfortabeler wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *