2 december 2021

Gemotiveerd blijven voor je opleiding

2 min read

We hebben het allemaal wel eens ervaren, je zit er even door heen en het kost je heel veel moeite om aan de slag te gaan met je opleiding. Leren is natuurlijk leuk, maar het kost veel inspanning en moeite. Daarom is het belangrijk om gemotiveerd te blijven om het onderste uit de kan te kunnen halen. Maar, hoe blijf je dan echt gemotiveerd? Motivatie is soms lastig om zelf te creëren, er zijn daarom hiervoor verschillende methodes die je daarbij kunnen helpen. Ben je benieuwd naar deze methodes? Lees hieronder dan snel verder voor meer informatie.

Motivatie methodes gebruiken

Een manier om gemotiveerd te blijven voor je studie is door gebruik te maken van het SCARF model. Het SCARF model is een managementmodel om motivatie te krijgen. Het model laat op 5 verschillende factoren aan je zien hoe jij jezelf, maar ook andere kan motiveren. Zo wordt er gekeken naar de factoren status, certainty, autonomy, relatedness en fairness. Elk van deze factoren kan dan een zo genoemde dreiging of beloning vormen in het model. Een beloning is dan het beste resultaat en kan zorgen voor de hoogste vorm van motivatie voor jou of voor bijvoorbeeld medewerkers wanneer je een bedrijf hebt. Natuurlijk zijn er verschillende soorten motivatie methodes te vinden.

Motivatie vanuit jezelf vinden

Naast dat je een methode of een model kan gebruiken om je motivatie voor bijvoorbeeld je studie of je baan te vinden, is het ook handig om voor jezelf eens op te schrijven waarom je dit doet. Bijvoorbeeld, waarom volg je een opleiding? Als je voor jezelf de redenen even op papier zet herinner je jezelf eraan waarom je hieraan werkt, namelijk om je doel te bereiken. Houdt je eigen doel goed voor ogen, ook als het soms wat zwaarder is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *