25 januari 2022

Geef je kamer meer sfeer met verlichting!

2 min read

Verlichting is een belangrijke sfeermaker in huis. Het geeft een ruimte een gezellige en knusse uitstraling én het zorgt voor een huiselijk gevoel. Natuurlijk geldt dit alleen als je verlichting op de juiste manier inzet. Maar hoe doe je dit nu op een goede manier? Wij geven je graag een aantal tips, doe er dus je voordeel mee!

Maak een plattegrond

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het werkt écht! Je kunt het beste een lichtplan maken voor je interieur door een plattegrond te tekenen. Dit geeft je een goed inzicht en het dient als een basis voor het zoeken van goede verlichting. Zo zie je door de plattegrond precies waar al lampen hangen en op welke plekken nog lampen missen. Houd hierbij ook rekening met stopcontacten en aansluitingen natuurlijk, zodat je er niet straks achter komt dat je op die plek geen lamp kunt neerzetten of op kunt hangen. Na het tekenen van een lichtplan weet je precies naar wat voor soort lampen je op zoek moet gaan!  


Soort verlichting

Verder kun je verlichting verdelen onder verschillende soorten verlichting. Zo is de taakverlichting belangrijk om als eerste te regelen. Dit soort verlichting zorgt ervoor dat elke kamer goed verlicht is en benadrukt dus vooral het praktische gedeelte. Denk hierbij aan hanglampen, bureaulampen en plafondlampen. Hierna komt de sfeerverlichting. Dit dient meer als decoratieve verlichting en legt accenten op bepaalde delen van een kamer, waardoor het interieur meteen gezelliger wordt. Hierbij kun je denken aan lichtsnoeren, LED lampjes of bijvoorbeeld letterlampen. Deze soorten verlichting moet je natuurlijk wel goed op elkaar afstemmen. Als een hanglamp bijvoorbeeld in het midden van een grote kamer hangt, kun je de hoeken van de kamer accentueren met sfeerverlichting. Zo lijkt de ruimte niet alleen groter, het zorgt ook voor meer sfeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *